Oletko pysähtynyt miettimään, kenelle oikeastaan teet sosiaalisen median sisältöä? Tämä on kysymys, joka usein sisällöntuotannon kiireessä sivuutetaan, mutta, kuten kyllä sydämessäsi tiedät, se on avain onnistuneeseen markkinointiin ja liiketoiminnan tuloksen kasvattamiseen. Tässä ensimmäisessä blogitekstissäni sukellamme kohderyhmän valinnan tärkeyteen.
Kohderyhmän rajaus pelottaa – mutta se kannattaa
Monet meistä haluaisivat tietenkin miellyttää jokaista ja myydä palveluita tai tuotteita kaikille. Valitettavasti totuus on, että jos et tiedä, kuka on ihanteellisin asiakkaasi, saatat tuhlata aikaasi ja rahaa tavoittamalla vääriä ihmisiä. On tärkeää ymmärtää ja tietää, kenelle sinun pitää oikeasti kohdentaa sisältöä, jotta investointisi tuottaa parhaan mahdollisen tuloksen.
Vähemmän on enemmän sosiaalisen median strategiassa
Voisitko kuvitella, että somesisältösi vetoaisi vain vaikka kymmeneen, mutta sitäkin sitoutuneempaan henkilöön? Tässä mallissa hyöty on, että nämä ihmiset eivät vain seuraa ja rakastu sisältöihisi vaan heistä saat myös sitoutuneita asiakkaita, jotka vilpittömästi suosittelevat tuotteitasi/palvelujasi eteenpäin.
Vastaavasti jos kohderyhmäsi somessa on sitkeästi kaikki ”vauvasta vaariin*” todennäköisesti viestisi jää saavuttamattomiin myös em. kymmenen kiinnostuneen asiakaan kohdalla, koska saamme kaikki satoja mainosviestejä päivässä ja kiinnitämme huomiota vain meitä jollain tavalla puhutteleviin mainoksiin.
Tarkastellaan asiaa esimerkin kautta, kumpi toimii mielestäsi paremmin?
”Laajasta kenkien verkkokaupastamme löytyy kaikkea kivaa!”
”Kipinää kuntoiluun? Kaikki juoksukenkämme on suunniteltu kestämään kilometri toisensa jälkeen niin maanteillä kuin metsäpoluillakin. Koot 35-52.” Ja saman yrityksen toinen julkaisu voisi mennä vaikka näin: ”Viimeistele kesälookkisi näyttävillä koroilla! Olipa valintasi sitten teräväkärkiset piikkikorot tai tukevat kiilakorkoiset sandaalit, meiltä löydät jalkineet, jotka todistetusti tukevat askeltasi aamusta iltaan.”
*) huomio myös, että vauvat eivät ole somessa. Ja harvempi ikääntynyt vaarikaan siellä aktiivinen (vielä) on. Näin pystyt supistamaan tätä kohderyhmää rajaamalla ulos vauvat ja vaarit ja lisäämällä vauvojen äidit ja vaarien vaimot.
Mieti kuka konkreettisesti voi hyötyä eniten sisällöstäsi
Auttaisiko ajatus auttamisesta määrittelemään ihanneasiakkaasi paremmin? Mieti kuka hyötyy tuotteestasi/palvelustasi eniten? Mieti kenelle on lottovoitto löytää sinut ja tuotteesi/palvelusi. Älä ole liian vaatimaton vaan seiso ylpeästi tuotteesi/palvelusi takana ja kerro siitä asiakkaallesi.
Voit mielikuvitella ihanneasiakkaasi niin pitkälle kuin itse haluat. Esimerkiksi PT-palveluja tarjoavan yrityksen ihanneasiakas voisi olla esimerkiksi: Nainen, 35-45 vuotta, asuu kaupungissa X, siviilisääty naimissa, haluaa kehittää itseään ym. Tarkemman esimerkin ihanneasiakkaan profiilista pääset lataamaan alla olevasta linkistä.
Muista, että ihanneasiakkaan ei tarvitse olla todellinen persoona. Se voi olla täysin teoreettinen ja sisältää ristiriitaisuuksia tyyliin ”on lapsia” ja ”ei ole lapsia”. Pääasia on, että kokoat ihanneasiakkaasta tai ihanneasiakkaista omat erilliset profiilit, jotta tiedät kenelle sisältösi systemaattisesti ohjaat.
Ei suljettuja ovia – mutta selkeä fokus
Kohderyhmällesi suunnattu sisältö ei sulje pois muita asiakkaita. Ellet sitten itse niin päätä toteamalla esimerkiksi ”Punatukkaiset eivät saa meiltä palvelua!”. Muista, että yleisösi laatu on tärkeämpää kuin määrä ja on täysin hyväksyttävää käydä aika ajoin seuraajalistaa läpi ja tehdä sille karsintaa. Jo algoritmienkin takia. Mikäli seuraajasi koostuvat kohderyhmäsi ulkopuolisista henkilöistä he tuskin kuluttavat tai reagoivat sisältöihisi, joka taas on viesti algoritmille, että sisältösi ei ole kiinnostavaa eikä sitä kannata näyttää orgaanisesti.
Lopuksi
Kyllä, kohderyhmän rajaus vaatii sinulta uskallusta, mutta samalla teet palveluksen heille jotka tuotteitasi/palvelujasi oikeasti tarvitsevat: He löytävät sinut! Parhaimmillaan saat siis rakennettua somessa uskollisen ja sitoutuneen yhteisön, joka käyttää aktiivisesti tuotteitasi/palvelujasi ja toimii kokemusasiantuntijuudella suosittelijanasi.
Rohkein rajauksin,
Mirva
JA HEI! Jos kaipaat apua kohderyhmäsi rakentamisessa, lataa alta Tarkistuslista kohderyhmän määrittelyyn ja esimerkki ihanneasiakkaan profiilista.